maandag 1 november 2010

Hypnose verandert

Hypnose blijft toch altijd een zweem van mysterie om zich heen houden. Dit komt vooral door de TV en bioscoop, die hypnose vaak in een kwaad daglicht stellen. Sinds de jaren 70 zie je beelden van mensen op een podium die allerlei rare dingen doen. Of kun je in een film iemand zien die, volledig gehypnotiseerd, iemand doodschiet. Nogal logisch dat hypnose vaak met scepsis wordt bekeken.

Positief
De laatste 10 jaar is dit gelukkig erg aan het veranderen. Met de komst van NLP in de jaren 70 (ook gebruikmaken van hypnotische mogelijkheden) is hypnose geaccepteerd geworden. Steeds meer mensen kennen iemand die onder hypnose is geweest en daarover ronduit positieve verhalen vertellen. Gelukkig maar, want hypnose is eigenlijk niets bijzonders. Het is een toestand die je dagelijks hebt.

Snelle inductie
Ook zijn de mogelijkheden om iemand onder hypnose te krijgen enorm verbeterd. Was vroeger de bekende kaars waarin je moest kijken de enige mogelijkheid, tegenwoordig kun je iemand op veel meer manieren hypnotiseren. Er zijn zelfs mensen die iemand in 10 seconden onder hypnose kunnen krijgen. Deze snelle inducties worden dan ook vaak gebruikt bij straathypnotiseurs of op het podium. Iemand snel hypnotiseren kun je leren in 1 dag!

Therapie
Ook wordt hypnose steeds vaker gebruikt als therapie. Het is erg gemakkelijk om iemand in 2-3 sessies van het roken af te krijgen. Sommige goede hypnotiseurs kunnen dit zelfs in 1 sessie, maar dan is een diepe hypnose noodzakelijk.

Acceptatie
Ook is het gebruik van zelfhypnose (yoga bijvoorbeeld) al algemeen geaccepteerd. Niemand kijkt er meer op, als iemand verteld dat hij aan zelfhypnose of -mooier gezegd- ontspanningsoefeningen doet. In de drukke maatschappij waarin wij leven is deze ontspanning en weer tot jezelf komen steeds belangrijker worden. Vijftien minuten per dag is prima.

0 reacties:

Een reactie posten